[...] z cząsteczka glicerolu, co zostało opisane przez profesora Serge’a Ranauda w 1995 roku. - Kwasy tłuszczowe: w porównaniu z jednonienasyconymi kwasami tłuszczowymi, kwasy nasycone trudniej ulęgają rozkładowi i łatwiej zostają zmagazynowane przez organizm w postaci tkanki tłuszczowej. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, obecne w [...]
Oto moja kompilacja na temat tłuszczów… Dajcie mi kilka minut żeby ją wrzucić, albo ściągnijcie wersję PDF ;-P http://lordmagic.ovh.org/tluszcze/Tluszcze-Kompilacja.pdf TŁUSZCZE Nazwa tłuszcze odnosi się do grupy lipidów, estrów glicerolu i kwasów tłuszczowych. Z chemicznego punktu widzenia tłuszcze są naturalnymi związkami organicznymi [...]
[...] wędrują na talerz kulturysty. Ryby posiadają wartościowe białko, którego ilość waha się w granicach 6-19g/100g w zależności od gatunku ryby. Białko to zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne (niezbędne), które są konieczne do budowy tkanek. Istotnym jest, że przyswajalność białka ryb wynosi do 97%, więc zawarta w porcji ryby ilość białka niemal w [...]
[...] niezbędnych aminokwasów EAA, w wolnej postaci, w tym wyjątkowo wysoką dawkę aminokwasów rozgałęzionych BCAA oraz dodatkowo L-glutaminę, L-argininę, glicynę i taurynę. Aminokwasy rozgałęzione BCAA, dostarczone w dużej ilości po treningu, bardzo intensywnie stymulują syntezę białek oraz resyntezę glikogenu oraz działają silnie antykatabolicznie - [...]
[...] lnianego to NAJDOSKONALSZE W PRZYRODZIE źródło Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT): Omega 3, Omega 6 i Omega 9. Jedynie w oleju z siemienia lnianego kwasy te występują w tak bliskich ideałowi spożywania proporcjach. Omega 3: Omega 6: Omega 9 = 3,5:1:1 Swoje właściwości profilaktyczno - terapeutyczne olej z siemienia [...]
[...] komórki mięśni nie otrzymują wszystkich aminokwasów i węglowodanów które potrzebne są do wzrostu. Insulina jest "kierowcą". Kieruje substancje odżywcze (węglowodany i aminokwasy) do komórek mięśni. Jednakże, jeśli nie może wykonać swojej pracy, trzustka rekompensuje to przez wydzielanie większych ilości insuliny. Nadmierne wydzielanie insuliny [...]
[...] ilości niezbędnych kwasów tłuszczowych Omega 3, 6 i 9, ważnych dla zdrowia ogólnego i samopoczucia, jak również podtrzymujących funkcje serca, mózgu i stawów. Egzogenne kwasy tłuszczowe (ang. Essential Fatty Acids, EFA) to niezbędne kwasy, których ludzki organizm nie jest wstanie sam wytworzyć, co powoduje, że muszą być dostarczane z [...]
[...] uciążliwego bólu mięśni i wcześniej wykonać kolejną sesje treningową, natomiast maratończyk łatwiej zniesie trudy morderczego treningu wytrzymałościowego. Na dodatek aminokwasy BCAA mogą choć częściowo łagodzić skutki naszych niezdrowych nawyków takich jak palenie tytoniu. Co ciekawe nie tylko sportowcy wykorzystują moc BCAA, ponieważ [...]
[...] kwasów tłuszczowych nasyconych. Poza tym jak wspomniałem wcześniej istotnym elementem diety dawnych łowców zbieraczy był szpik kostny, zwierający głownie jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Współcześnie, żeby odtworzyć te proporcje powinnyśmy sięgać po ryby morskie, owoce morza, orzechy i migdały, awokado, do diety można też włączyć oliwę z [...]
[...] są źródłem cholesterolu) a zastąpienie ich tłuszczami roślinnymi - Spożywanie przynajmniej dwa razy w tygodniu tłustej ryby morskiej (gdyż są one bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe:omega-3, działające antyzakrzepowo). - Wzbogacać swoje posiłki w przyprawy zbijające poziom złego cholesterolu. Zdrowy styl życia: - Unikanie sytuacji [...]
[...] waha się od 15 do 20%, najwięcej jest go w mięsie chudym. Wartość biologiczna białka mięsa jest bardzo wysoka. Białko każdego rodzaju mięsa zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Dzienne zapotrzebowanie człowieka dorosłego na białko wynosi 0,8-1g na 1 kg masy ciała. Czyli zapotrzebowanie osoby o wadze 70 kg wynosi 56-70g dziennie. Porcja 100 g [...]
[...] serca i naczyń krwionośnych. Niestety organizm ludzki nie jest w stanie ich sam syntetyzować, a nasza dieta, ze względu na ograniczenie spożycia ryb jest uboga w te kwasy. Nieodpowiednia ich podaż objawia się często w postaci problemów: metabolicznych (obniżeniem przemiany materii, spadkiem produkcji energii z tkanki tłuszczowej), [...]
[...] większości enzymów i hormonów regulujących przemiany metaboliczne, przyczyniają się również do odtruwania organizmu. Substancjami, z których powstają białka, są 23 aminokwasy (endogenne i egzogenne). Udział białek w sportowej diecie powinien być szczególnie wysoki. Norma zalecanego dziennego spożycia białka przez sportowców zależy od [...]
[...] większości enzymów i hormonów regulujących przemiany metaboliczne, przyczyniają się również do odtruwania organizmu. Substancjami, z których powstają białka, są 23 aminokwasy (endogenne i egzogenne). Udział białek w sportowej diecie powinien być szczególnie wysoki. Norma zalecanego dziennego spożycia białka przez sportowców zależy od [...]
[...] witamin z dodatkami, np. Animal Pak, Special Two, ponieważ rekreacyjnie ćwiczącej osobie nie potrzebne są takie dawki i nie warto wydawać tylu pieniędzy na same witaminy b) kwasy tłuszczowe - uzupełniają dietę w niezbędne kwasy tłuszczowe, polecane w szczególności na redukcji - co kupować: tran, Omega-3 c) ZMA (cynk + magnez) - poprawiają [...]
[...] na RZS, mają także objawy alergii pokarmowych (szczególnie na mleko i zboża). Także żywność wysoko przetworzona może uczulać. Badania dowiodły, że także wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, zmniejszają odczyn zapalny i ból oraz poranną sztywność stawów, a poprawiają ich ruchomość i wydolność. Występują one w innym produkcie z morza: [...]
[...] śledziku... Wiadomą rzeczą jest, ze mięso ryb, to rezerwuar kwasów omega-3, których znaczenie prozdrowotne nie podlega dyskusji. Dla tych co nie wiedzą i dla przypomnienia, kwasy te są niezbędne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania układu nerwowego, a także do właściwej mineralizacji kości. Jeśli nie dostarczysz ich odpowiedniej ilości, to [...]
[...] aby go myć. Smak jest dosyć specyficzny według moje odczucia jest podobny do orzeszków ziemnych - bardzo smaczny imoho. Tłuszcze zawarte w pestkach dyni to w około 80% kwasy nienasycone, z czego około 50% to kwasy wielo-nienasycone. Więc pod względem kwasów tłuszczowych wychodzi bardzo podobnie do Oliwy a nawet ją trochę wyprzedza w ilości [...]
[...] 2. Wybieraj chude wędliny dobrej jakości, a z mięs - drób i cielęcinę. Dwa razy w tygodniu jadaj ryby, szczególnie morskie, tłuste. Zawarte w tłuszczu rybnym nienasycone kwasy tłuszczowe typu Omega-3 zmniejszają krzepliwość krwi, obniżają ciśnienie, polepszają elastyczność naczyń krwionośnych. 3. Jedz, co najmniej pół kilograma owoców i [...]
[...] co powinieneś wziąć by zwiększyć skuteczność oraz pomóc budować mięśnie w twoim wieku? ..::Poniżej 16 lat::.. ---Produkty białkowe--- Białka są stworzone z aminokwasów. Aminokwasy są podstawowymi składnikami budującymi mięśnie. Zatem białko jest istotnym elementem budowy mięśni. Bez niego nie zbudujesz mięśnia. Powinieneś dostarczać w ciagu dnia [...]